Mogelijke scenario’s

In de Tweede Wereldoorlog zijn zeven onderzeeboten van de Koninklijke Marine door vijandelijk handelen verloren gegaan, maar slechts zes zijn er (inmiddels) gelokaliseerd …

Wat is er gebeurd?

Op een mijn gelopen, getorpedeerd, een aanvaring of toch een technisch mankement? Het lot van de onderzeeboot Hr.Ms. O13 is bijna tachtig jaar na haar vermissing nog steeds onduidelijk. De Koninklijke Marine en de Stichting Nabestaanden Onderzeeboten 1940-1945 hebben na zeven decennia een eindsprint ingezet om alsnog het oorlogsgraf van de onderzeebootbemanning te lokaliseren.

Zodra zich een goede gelegenheid voordoet wordt een expeditie uitgevoerd om de O13 op te sporen. Dit gebeurt primair om de nabestaanden van de 34 bemanningsleden duidelijkheid te geven over de laatste rustplaats van hun man, vader, broer of opa.


Tijdens de expedities worden reeds geregistreerde, maar nog niet geïdentificeerde obstakels en wrakken in het interessegebied onderzocht. De expedities worden onder meer mede mogelijk gemaakt door de Helderse firma Tranship, de firma Fugro uit Leidschendam, Stichting Duik De Noordzee Schoon en vooral ook door de inzet van eenheden van CZSK.