Onderzoekers Sea War museum vinden (weer) onderzeeboot in de Noordzee

Onderzoekers van het Sea War museum in Jutland (Denemarken)  hebben (weer) een onderzeeboot gevonden in de Noordzee! Men dacht eerst dat dit de O13 betrof welke in juni 1940 spoorloos verdween. Z.g. multibeam sonarmetingen gaven dit wrak aan. Aangezien het wrak ook dicht bij een Duits mijnenveld uit 1940 lag welke kort voor die zomer was gelegd, was het een voor de hand liggende mogelijkheid.

Begin maart 2023 zijn we als project O 13 geïnformeerd over deze vondst. Toen was men er nog stellig van overtuigd dat dit wrak onze O 13 betrof. Onze hartslag ging direct omhoog…..De onderzeedienst haalde direct het protocol van de plank die de stappen beschrijft hoe te handelen m.b.t. identificatieproces, het informeren van nabestaanden, media, etc… indien de O 13 daadwerkelijk gevonden is. Vervolgens vroeg het museum nog even geduld op te brengen vanwege een nog grondiger onderzoeksproces. 48 uur later informeerde het Sea War museum hun latere bevinding dat het niet de O 13 maar de Duitse U 85 betrof. Natuurlijk een behoorlijk grote teleurstelling van hun én onze kant. Het protocol kon helaas de kast weer in.

Na grondiger onderzoek van de sonarbeelden door het Sea war museum laat men de theorie dat dit de O13 betreft, varen. In plaats daarvan heeft men ontdekt dat de beelden beter passen bij de Duitse onderzeeboot U85, liggend op een diepte van 50m waterdiepte. Men heeft echter nog geen zeker identificatiebewijs. Daarvoor moeten er eerst duikers naar beneden en met een onomstotelijk bewijs naar boven komen.

Zie: https://www.facebook.com/seawarmuseum.dk en https://en.wikipedia.org/wiki/SM_U-85

In het centrale deel van de Noordzee worden nu nog twee onderzeeboten vermist. De Poolse Orzel en de Nederlandse O 13. Onderzoek op zee en aanknopingspunten in archieven gaan onverminderd door!

Tot op heden heeft het team van het Sea War museum, o.l.v. Gert Normann Andersen in totaal 45 onderzeeboten teruggevonden en gedocumenteerd. (zie ook de vernieuwde kaart van het museum) Er kunnen altijd onverwachte vondsten opduiken…..

Afbeelding 1: multibeam beeld van het wrak. Het voorste deel van de onderzeeboot is afgeblazen en ligt links. De toren is te zien op de scan. De achterkant van de romp heeft de karakteristieke vorm van de U85. (Foto: Gert Normann Andersen, Denemarken)

 

Afbeelding 2: Het voorste deel van de onderzeeboot is afgeblazen en bevindt zich aan de linkerkant. Resten van de toren zijn te zien op de romp. (Foto: Gert Normann Andersen, Denemarken)

 

Afbeelding 3: (Videoprint): De bovenkant van twee periscoopputten zie je bovenaan de toren. (Foto: Gert Normann Andersen, Denemarken)

 

Afbeelding 4: (Videoprint): Klein luikje is te zien dicht bij periscoopputten. (Foto: Gert Normann Andersen, Denemarken)

 

Afbeelding 5: (Videoprint): Kraanarm voor het laden van torpedo’s te zien op het dek. (Foto: Gert Normann Andersen, Denemarken)

 

Afbeelding 6: Kaart van mijnenvelden in 1917 en waar het wrak van de onderzeeboot is aangetroffen. Dichtbij waar het wrak werd gevonden, werden mijnen gelegd in de vroege zomer van 1940. (Foto: Gert Normann Andersen, Denemarken)

Afbeelding 7: Mijnkaart van de Noordzee uit 1940. (Foto: Gert Normann Andersen, Denemarken)

 

Afbeelding 8: Een recent vernieuwde kaart van wrakstukken met gevonden onderzeeboten van het Sea War museum Jutland. (Foto: Gert Normann Andersen, Denemarken)