Op 24 juni 1940 berichtte Vice-Admiraal Max Horton over het verlies van de O13.
De gedeeltelijke vertaling van het bericht (675/SM.1176) is als volgt:
2. De Nederlandse onderzeeboot O13 was de eerste Nederlandse onderzeeboot die een Noordzee patrouille uitvoerde. Toen de Duitse invasie van Holland plaats vond voer de O13 op erg korte termijn uit om niet in vijandelijke handen te vallen en arriveerde in Portsmouth alwaar ze op 12 mei deel uit maakte van het ‘vijfde onderzeeboot flottielje’ in Blockhouse. Na enkele modificaties aan haar radio-installatie en wat kleine reparaties voerde zij een korte patrouille uit in het Engelse kanaal van 29 mei tot 1 juni.
3. Op 3 juni voerde de O13 onder escorte van H.M.S. White Bear richting Dundee om op 6 juni in Dundee te arriveren. Na het succesvol uitvoeren van radio testen op 11 juni voer ze op 12 juni uit om richting haar eerste patrouille, in de omgeving van 57°oo’N/005°-30E. Ze had de opdracht om haar patrouillegebied te verlaten en terug te keren op 19 juni en de situatie te rapporteren indien dat kon. Geen bericht van de O13 ontvangen en op 21 juni, toen ze werd terugverwacht in de haven, werd er met aanzienlijke angst voor haar veiligheid gevoeld, in het bijzonder omdat er indicaties waren dat op 18 juni Duitse eenheden een vijandelijke onderzeeboot aan hadden gevallen in de Noordzee. Ze was op de 20e en 21e bevolen om haar positie te rapporteren echter zonder succes en het was met diepe spijt dat het verlies van deze waardevolle vecht eenheid moest worden verondersteld.
De reactie van de Nederlandse bevelhebber der zeestrijdkrachten, Vice-admiraal J.Th. Furstner.
4. Gedurende de korte periode waarin de O13 had samengewerkt met Britse onderzeeboot flottieljes heeft zij een grote indruk achtergelaten door de scherpzinnigheid en efficiëntie van haar officieren en bemanning, wiens enige verlangen was om de vijand zo snel als mogelijk aan te vallen. De Britse onderzeedienst rouwt om de dood van hun galante kameraden en bondgenoten van de O13.
5. Er wordt verzocht om een kopie van dit bericht te versturen naar het hoofd van de Nederlandse Marineleiding.
Max Horton
Vice admiraal
In navolging hiervan berichtte de bevelhebber der zeestrijdkrachten Vice-admiraal J.Th. Furstner op 2 juli 1940