Nieuwe zoektocht op zee naar O 13

Op 26 juni j.l. is Mijnenbestrijding Module Groep (MMG) van de Koninklijke Marine uitgevaren om nieuwe testen uit te voeren met onderdelen van de Mine Counter Measures-toolbox waar ook de nieuwe mijnenbestrijdingsvaartuigen straks mee gaan opereren. Het projectteam O 13 vergezeld de MMG  en het plan is om weer een aantal interessante locaties te onderzoeken m.b.t. de O 13.
Hierbij zal gebruik worden gemaakt van autonome, onbemande systemen die t.z.t. het bestrijden van mijnen op een veilige afstand mogelijk maken.

Met name een positie op zee welke tot stand is gekomen na een nieuwe, zeer uitvoerige reconstructie van het z.g. ‘Wilk incident’ wordt interessant. Dit z.g. ‘incident’ is tenslotte nog steeds één van de theorieën m.b.t. de O 13. Dit wordt dus enigszins een spannende gebeurtenis voor het hele team.

De zoektocht zal beginnen vanuit Dundee waar in het weekend van 1 en 2 juli allereerst een havenbezoek afgelegd zal worden. Een kranslegging bij het onderzeedienst monument in Dundee staat ook op het programma.
Rond 14 juli wordt de Geosea weer terug verwacht in Den Helder. Fingers crossed…..

De AUV (Autonous Underwater Vehicle) A18

 

De AUV (Autonous Underwater Vehicle) Remus 100