Zoektocht O13 juli 2023

De afgelopen 3 weken stonden volledig in het teken van wederom een zoektocht op zee naar de nog steeds vermiste O13. M.b.v. de MCM Module Groep (MMG) van de mijnendienst aan boord van de N-sea Geosea. Zij testen sonar componenten uit hun toekomstige‘ toolbox’ voor ons dus een mooie gelegenheid om hen wat ‘gerichte’ locaties te geven waar mogelijk de O13 zou kunnen liggen.

Allereerst hebben we op zaterdag 1 juli bij het onderzeedienst monument in Dundee gezamelijk met de bemanning van de Geosea een herdenking en kranslegging gehouden alvorens naar zee te gaan om daadwerkelijk met de zoektocht te beginnen.

Het weer zat deze keer niet tegen en na wat technische uitdagingen zijn alle voor deze expeditie geselecteerde O13 locaties (vooral haakpunten van vissers) onderzocht met de AUV’s (onderwaterdrones). Helaas heeft dat nog niet geleid tot het terugvinden van onze O 13.

Wel zijn er een aantal andere wrakken onderzocht en geïdentificeerd. Deze informatie zullen we delen met belanghebbenden. Ook stond een bezoek aan de O22 op onze wensenlijst maar dat bleek helaas qua tijd niet meer haalbaar. Sinds de vondst in 1993 is het wrak niet meer bezocht. Ons onderzoeksteam is geïnteresseerd in de staat van het wrak omdat dit informatie kan opleveren in welke staat de O13 aangetroffen zou kunnen worden. Dit moet wachten op een volgende gelegenheid.

Wel hebben we het wrak van HMS NARWHAL gedeeltelijk kunnen analyseren. De NARWHAL ging op 23 juli 1940 verloren en werd in 2017 gevonden. Het wrak verkeerd nog in opmerkelijke goede conditie. (voor meer achtergrondinformatie verwijzen we naar: Wikipedia-HMS_Narwhal_(N45)

 

Dwarsdoorsnede HMS Narwhal

 

Mijnen laden door HMS Narwhal in juli 1940, vlak voor vertrek  van haar laatste deployment.

         

Sonaropnames van de A18M AUV tijdens onze zoektocht. Duidelijk zichtbaar is dat de gehele onderzeeboot in één stuk op de zeebodem ligt. Ook goed zichtbaar is het bakboords voorduikroer (linksvoor), het sail (toren) in het midden en de vele mijnen (bollen) in de bovenbouw en enkele naast de boot. Onze verkregen informatie wordt met de Engelsen gedeeld.

Verder nog enkele andere (onbekende) wrakken gelokaliseerd, zoals hieronder weergegeven….

 

Voor zover een beknopte weergave van de 2023 zoektocht naar de O13. Onze onderzoeken zetten we voort met hopelijk weer een zoektocht op zee in het verschiet…