Zoektochten 2019
DDNZS
Van 5 tot 12 juli 2019 heeft het team van Stichting Duik De Noordzee Schoon (DDNZS) haar jaarlijkse expeditie op de Noordzee gehouden. Bij deze expeditie worden scheepswrakken onderzocht en zoveel mogelijk vrij gemaakt van visnetten om “ghost fishing” te bestrijden. PL O13 is hierbij aan boord mee geweest. Tijdens de expeditie zijn ca 75 locaties onderzocht waarbij 18 wrakken zijn aangetroffen. Onder meer is op locatie 87 het wrak geïnspecteerd van SMS U-97. Hierbij is een kleine as boven water gekomen waarop een fabrieksnummer is aangetroffen wat naar alle waarschijnlijkheid het bouwnummer van de boot betreft. Dit bouwnummer 257 correspondeert met de Duitse onderzeeboot SMS U-93 welke op de Germania werf in Kiel is gebouwd. Deze boot is echter bij Penmarc’h in Frankrijk aangetroffen. Het is heel goed mogelijk dat onderdelen van de U-93 op de U-97 terecht zijn gekomen bij herstelwerk tijdens een dokking.
SANTI team
Van 1 tot 10 augustus 2019 heeft het Poolse team van SANTI vanuit het Deens Thyborøn met het survey schip NEMO-A het operatiegebied van de Orzel “A3”onderzocht. Hierbij zijn 184 locaties geïnspecteerd waarbij 84 wrakken zijn aangetroffen. Echter hierbij zijn geen onderzeebootwrakken gevonden.
Algemeen
Met Poolse onderzoeksteams wordt contact onderhouden over hun zoektocht naar de in maart 1940 eveneens op de Noordzee verdwenen onderzeeboot ORP Orzel (vert: Eagle , Adelaar). Het betreft hier:
- Het Santi Team onder leiding van Tomasz Stachura, waarmee in april en juni 2016 onder meer een gebied ten Westen van Den Helder is onderzocht,
- Iwona Pomian (Hoofd Maritieme Archeologie van het Nautisch Museum in Gdansk), die vanuit haar formele functie belast is met het onderzoek naar de Orzel en hierbij onder meer samenwerkt met de Poolse Dienst der Hydrografie.
Met beide spelers wordt getracht activiteiten te combineren met als doel de O13 en de Orzel op te sporen. Vooral met het SANTI Team loopt dit in de uitvoering goed.
Vervolgonderzoek
Getracht wordt ook om de laatste reis van de O13 in het simulatiemodel van de Tactische onderzeeboottrainer in Den Helder (GST) in te programmeren en vervolgens alle omgevingsfactoren daarbij in te vullen. Hierbij moet gedacht worden aan informatie welke gedestilleerd is uit verslagen en narratives uit Engelse en Duitse archieven, zo ook Hydro-, meteorologische en alle relevante treks van scheepsbewegingen en luchtbewegingen inclusief alle operationele info. Wellicht kan hieruit geconcludeerd worden dat sommige scenario’s niet plaats hebben kunnen vinden.