Zoektochten 2017
Inleiding DDNZS
Stichting Duik de Noordzee Schoon (DDNZS) is een organisatie zonder winstoogmerk met een ANBI status. Gestart door ervaren Noordzee wrakduikers is het initiatief de afgelopen jaren uitgegroeid tot een club waar men niet meer omheen kan als het over het belang van de Noordzee gaat.
Zij stellen sportduikers die graag hun hobby wrakduiken willen uitoefen én een bijdrage willen leveren aan een beter leefmilieu op wrakken, in staat om actief bij te dragen aan hun doelstellingen. Daarnaast worden sportduikers door hen geïnformeerd over de cultuurhistorische en biologische aspecten van de wrakken op de bodem van de Noordzee en worden ze geïnformeerd over de gevaren van verspeeld vistuig dat massaal op deze wrakken is achtergebleven.
Een grote groep vrijwilligers en experts staat het bestuur bij, binnen de stichting zijn onderwaterfilmers, fotografen, biologen, archeologen en andere zeer ervaren wrakduikers actief.
Jaarlijks organiseren zij één of meerdere expedities naar bijzondere gebieden in de Noordzee. Naast wrakduiken maken zij hierbij ook duiken op natuurlijke riffen zoals de Klaverbank en op andere speciale locaties, die vaak nog niet eerder door duikers bezocht zijn. Het onderzoek, de films en foto’s en andere resultaten van deze tochten worden gedeeld met het brede publiek. Zij hopen hiermee te bereiken dat er meer kennis van de Noordzee komt en dat de scheepswrakken beschermd worden tegen vernieling.
Een greep uit de toenmalige blog van DDNZS:
Expeditie Noord loopt voorspoedig. Het weer is uitstekend en dat betekent dat we ons goed aan het gemaakte tochtplan kunnen houden.
Erik, Ben en ik zijn er al maanden van tevoren druk mee geweest. Voor elke expeditie maken we een tochtplan met de expeditie doelstellingen, de posities van wrakken, de diepte, vaarafstanden en de tijdstippen van stroomkentering. Op de Noordzee kun je immers alleen veilig met kentering duiken, dus als de stroom minimaal is. Dat tijdstip is elke dag en op elke locatie anders. Ook de stroomsterkte kan erg verschillen per locatie. Kortom, het is een hele puzzel om alles kloppend te krijgen.
Erik heeft via diverse connecties posities gekregen van wrakken waar hoogstwaarschijnlijk nog nooit op gedoken is. Ook helpen we mee naar het zoeken naar de O-13, de laatste Nederlandse onderzeeër uit de tweede wereldoorlog die ergens in de Noordzee is vergaan, maar nog nooit gevonden is. We hebben een lijst van mogelijke locaties die het onderzoeken waard zijn. Het vinden van de O-13 zou echt spectaculair zijn!
Ons doelgebied is de noordelijke kant van de Doggersbank. Daar liggen wrakken die we nog niet eerder bezocht hebben. Ook tijdens de reis naar het doelgebied maken we zoveel mogelijk duiken om de tijd en het goede weer optimaal te benutten. Een aantal duiken is naar oude
bekenden. De Russische onderzeeër, Interocean II en Ocean Prince zijn diverse keren door ons bezocht maar blijven mooie, grote wrakken waar biologen, fotografen, filmers en nettensnijders hun hart op kunnen halen. We treffen het ook erg met het zicht. 15 tot 20 meter is geen uitzondering. Naarmate we verder naar het noorden gaan verandert de bekende groenige tint van het Noordzeewater in azuurblauw, waardoor het lijkt alsof we in de Middellandse zee duiken.
Vlak bij de Doggersbank duiken we op een wrak waarvan bekend is dat het mogelijk de St Luke is. Als we een foto van de St Luke vergelijken met wat we onderwater zien is wel duidelijk dat dit ’m inderdaad moet zijn. Het wrak is goed als schip herkenbaar. De schoorsteen en bovenbouw is voor een groot deel compleet. De vorm en afmetingen komen precies overeen met wat we van de St Luke weten. In ieder geval is hiermee dat vermoeden wel bevestigd.
Op de Doggersbank worden we tijdens het onderzoeken van mogelijke locaties van de verdwenen O-13 op de marifoon opgeroepen door de Snellius, een van de hydrografische onderzoekschepen van de Kon. Marine. Ze weten dat de Cdt Fourcault mee helpt met de speurtocht naar de O-13 en vertellen ons dat ze dit gebied nog kortgeleden met hun Multi Beam sonar zonder resultaat onderzocht hebben.
https://www.duikdenoordzeeschoon.nl/de-tochtplanning/
Inleiding Santi 2017
Van 20 mei tot 9 juni heeft het Santi team met behuilp van het onderzoeksschip Mewo Navigator een expeditie uitgevoerd met als doel: het vinden van de Poolse onderzeeboot Orzel welke op 23 mei 1940 vanuit haar Schotse haven uitvoer om een patrouille te doen richting het Skagerak.
Er zijn systematische hydrografische metingen uitgevoerd welke reeds gestart zijn in 2015. Uitgangspunt was een op 3 juni 1940 uitgevoerde Engelse aanval op een onderzeeboot. Onderzoek had eerder uitgewezen dat de Duitsers toen geen onderzeeboot zijn kwijtgeraakt. De theorie van een z.g. blue on blue treffen (aanval door vriendschappelijke eenheden) werd zeer wel mogelijk geacht.
Bevindingen DDNZS
Er zijn een kleine twintigtal wrakken bezocht waaronder enkele onderzeebootwrakken.
Helaas (nog) geen spoor van de O13
Afgelegde route DDNZS 2017
Bevindingen Santi 2017
Gedurende 12 dagen heeft men circa 900km2 kunnen uitkammen met behulp van moderne sonarapparatuur.
Tijdens deze expeditie stuitte Santi op een onbekend onderzeebootwrak van ong. 88m lang en 7m breed. Het bleek te gaan om de in juli 1940 vergane Engelse onderzeeboot Narwhal. Onderzoek heeft uitgewezen dat de Narwhal op 23 juli 1940 is aangevallen door een Duitse Do-17 vliegtuig en tot zinken is gebracht.
HMS Narwhal (bron: wrecksite.eu)
HMS Narwhal (bron: wrecksite.eu)
Tijdens deze Santi expeditie zijn een viertal, niet eerder ontdekte wrakken gedetecteerd. In totaal zijn er tijdens deze expeditie 29 verschillende wrakken gevonden en onderzocht. Helaas geen spoor van de gezochte Poolse onderzeeboot Orzel.
In deze 21-daagse expeditie zijn er 3700 zeemijlen afgelegd en is er in totaal 1090 km2 van de Noordzeebodem onderzocht.
Bron: https://santiodnalezcorla.pl/category/2017-r-ekspedycja-santi
Link naar Engelse media: https://www.thesun.co.uk